De Schrijfvriend en de Van der BrugghenSchool

Wij werken vanaf schooljaar 2011-2012 samen met De Schrijfvriend. De Schrijfvriend is een bedrijf dat staat voor kwaliteit in schrijfonderwijs. Er wordt bewust gekeken, naar de juiste liniatuur, waarbinnen de leerling leert schrijven en ook waarmee de leerling schrijft. Bent u nieuwsgierig? Kijk op de site www.deschrijfvriend.nl

 

Welke materialen van gebruiken we op school?

Groep 1/2:

Kinderschaar Westcott softgrip
Deze schaar stimuleert op een duidelijke manier de   tweedeling van de hand, doordat het kleine oog voor de duim is en groter oog voor de wijs- en middel- vinger. De totale schaarlengte is 13 cm. De hand-greep is in een blauwe of roze uitvoering te verkrijgen. De turkooise uitvoering van deze schaar is voor linkshandige kinderen.


Jumbo Grip potlood van Faber Castell

Wij hebben gekozen voor deze potloden vanwege de perfecte grip dankzij speciale anti slip stippen: dit zorgt voor een ontspannen greep voor leerlingen die gaan starten met schrijven. De kwaliteit van dit potlood is prima: door speciale verlijming van de potloodstift is de kans op breken minimaal. Vanwege het ergonomisch verantwoorde driekantige ontwerp (4 mm), leren leerlingen een natuurlijke schrijf- en tekenwijze aan. De hardheid van dit Jumbo Grip potlood is HB.


Groep 3 & groep 4:

Rollerpen 4 ME van Schneider
Door de driekantige antislip grip leren de leerlingen een adequate pengreep aan. De vorm voorkomt een vermoeide of verkrampte schrijfhand. De houder is geschikt voor zowel rechtshandig- als linkshandig gebruik.
Het is een rollerp
en, die meegroeit. Voor beginnende schrijvers met een kleine hand is een korte en lichte houder bijgevoegd. Als de hand groter gegroeid is, kan de korte houder verwisseld worden voor de lange houder. De vorm van de houder en de dop voorkomen dat de rollerpen wegrolt van tafel. Elke leerling kan de rollerpen een persoonlijke uitstraling geven. De dop is transparant, waardoor elk lievelingsprentje erin geplaatst kan worden eventueel met naam van de leerling. Zelf een dop ontwerpen kan via de site: www.pen4me.de
De 4ME rollerpen schrijft met standaard formaat inktpatronen met kogelsluiting. Door de transparante houder, kan de inktstand van het patroon goed worden waargenomen. Dit voorkomt knoeien tijdens
het vervangen van inktpatronen, omdat de leerling duidelijk kan zien wanneer het patroon leeg is. De schrijfpunt van de rollerpen 4ME is van edelstaal.Indien nodig:

Op onze school zijn nog verschillende hulpmiddelen van De Schrijfvriend aanwezig. Deze hulpmiddelen worden niet standaard bij alle leerlingen gebruikt.

Handiwriter
Ideaal hulpmiddel om de driepuntsgreep aan te leren. Het bandje zit om de pols van de leerling. Aan dit bandje wordt de pen of het potlood gefixeerd. Het bedeltje dat aan de handiwriter vast zit, wordt in de handpalm gefixeerd door pink en ringvinger. De overige drie vingers houden vervolgens het potlood of de pen vast. Op deze manier wordt de tweedeling in de hand gestimuleerd: drie vingers voeren de beweging uit en twee vingers stabiliseren de schrijfhand.
De maatvoering is afgestemd op leerlingen in het basisonderwijs.Base Senso
Unieke rollerbalpen met waarschuwingslampje. Dit lampje licht op wanneer leerlingen met deze pen te hard op het papier drukken. Eerst even spelen, maar al snel hebben leerlingen in de gaten dat het lampje uit moet blijven. Hierdoor leren leerlingen een een ontspannen pengreep aan. Dit voorkomt schrijfkramp!
De softgrip van deze pen ondersteunt de driepuntsgreep. De pen is, zowel voor rechts- als linkshandige leerlingen te gebruiken.


Schrijfvriend schriften
De schriften zijn uitgevoerd in A5-formaat en bevatten 36 pagina’s per schrift. De liniatuur in de schriften is gedrukt op hoogsaardig 80 grams chloorvrij gebleekt papier en hebben een stevig kaft met naam etiket. De kleur van het kaft komt overeen met de kleur van de liniatuur, waardoor ze duidelijk en herkenbaar zijn in gebruik voor leerkracht en leerling.

De linker pagina’s van de schriften bevatten liniatuur met steunlijnen en de unieke gearceerde rompzone . De rechter pagina’s bevatten de liniatuur met steunlijnen en een dikke grondlijn . Door beide liniaturen naast elkaar te plaatsen wordt continu herhaling geboden in meer en minder ondersteuning bij het aanleren van de juiste lettergrootte.